Ålandspannkaka

Det finns pannkakor av alla de slag, men idag åt vi Ålandspannkaka, finns även många recept på denna men jag valde en med risgrynsgröt i! Skippade dock Sviskonkrämen och åt färska Italienska jorgubbar till. (Som var riktigt  söta och goda). Ålandspannkakan påminner vädigt mycket om den gotländska saffranspannkakan.

Du behöver:

  • 6 ägg
  • ½-1 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 5 dl risgrynsgröt (halvkokas, helst dagen före, låt svälla under natten, eller var lat och köp färdig)
  • 3 tsk kardemumma
  • ca 1 liter mjölk
  • 2 tsk salt

Gör såhär:

Ägg och socker blandas och vispas en aning. Tillsätt därefter risgrynsgröt, vetemjöl, kardemumma och salt. Tillsätt slutligen mjölken och blanda ihop smeten.

Den färdiga smeten hälls i långpanna och gräddas i 220 grader, ca 25 minuter. Pannkakan ska bli gyllenbrun och stadig.

Ålandspannkaka serveras traditionsenligt med sviskonkräm och grädde (alternativt hallonsylt eller motsvarande).

5 reaktioner på ”Ålandspannkaka

  1. Jobbar inom sjukvården och det händer då och då att vi smakar lite på maten 🙂 Köket lagar en så god Ålandspannkaka med mannagryn och kardemumma. Riktigt dryper i fett men såå god….
    Jordgubbar till är nog inte fy skam!

Kommentera