Äppel & kanelmuffins med crumble

Igår stod det ”baka med Emmis” på schemat! Hittade ett recept från Leila och satte igång!

Emmis små bakformar fick smörjas för första gången och lilla porslinsservisen tvättas upp!

Recepten nedan är dock anpassat för vanliga ”stora” muffinsformar. 🙂

Smet
100 g smör
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Fyllning:
3 st stora äpplen
1 msk smör till stekning
2 msk strösocker
2 msk malen kanel
Smuldeg:
75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.

2. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.

3. Skär äpplena i klyftor. Stek dem i smör, strösocker och kanel. Låt svalna.

4. Blanda äpplena med muffinssmeten och fyll formarna till 2/3 med smet.

5. Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke.

6. Strö lite smuldeg på toppen av varje muffins.

7. Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små.

 

Nya små bakformar som ska testas!

Skära äpplen, det kan lill bagarn! (och man får inte hjälpa)

Det blev en smet tillslut, efter mycket spill på mattan och stänk över köket!

Då är det bara att hålla koll på klockan!

Krispiga & goda! Det bor en liten bagare i mitt hus!!!

Roligt att fika när man bakat & dukat själv!