Baileys kladdkaka med chokladglasyr & Karamelliserade pistagenötter


För en tid sedan blev jag kontaktad av Aftonbladet för ett recept de var intresserade av. I dagens bilaga till aftonbladets ”Härligt Hemma” kan ni hitta detta recept bland några andra recept på smarriga kladdkakor. ”Härligt Hemma” Har valt ut sina 10 favoriter nämligen! 🙂 Denna kaka är verkligen himmelskt god, riktigt härligt kladdig alltigenom, med krämig chokladglasyr och pistagenötterna som både ger sälta och ett härligt krisp! MUUMS!

Det här behöver du:

Kladdkaka:
3 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
2 msk vaniljsocker
6 msk kakao
½ tsk salt
150 g smält smör
2 msk baileys
50 g mörk choklad (Hackad)

Glasering:
100 g mörk choklad
½ dl grädde
25 g smör

Karamelliserade Pistagenötter:
50 g skalade pistagenötter
3/4 dl muscovadosocker
½ tsk salt
½ tsk bikarbonat

Gör såhär:

Rör ihop alla ingridienserna, (ej vispa) och häll i en smörad form.
175 grader i ca 20 minuter på det nedersta gallret. Den ska va lite gungig i mitten när du tar ut den.
Låt kakan kallna helt innan den glaseras.

Glasyr: Smält chokladen och smöret på svag värme, rör ner grädden. Bred glasyren över kakan och låt rinna ner över kanterna.

Karamelliserade Pistagenötter: Hacka nötterna grovt, rosta dem i en torr stekpanna, strö över socker, salt och bikarbonat. På svag värme under ständig omrörning, låt sockret karamelliseras så det får en fin gyllenbrun färg. Låt svalna och strö över kakan. Dekorera med tex fikon skurna i halvor.

Servera med vispad grädde, glass eller vaniljvisp samt frukter eller bär!

Smeten klar i formen..

Låt chokladen rinna ner över kanterna…

Stelnad chokladglasyr..

Härligt kladdig inne…

Servera med ex en klick grädde..

Bilden i ”Härligt Hemma”..


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

0 tankar om “Baileys kladdkaka med chokladglasyr & Karamelliserade pistagenötter