Falafel på Kardemumma Gummans vis
Här kommer ett recept på Falafel – ett recept jag mixtrat och pusslat ihop från flera olika källor! De man köper i gatuköken har ju ofta en krispig yta så jag testade först panera bollarna i bara skorpmjöl men det blev inte bra, sen i lite ägg samt skorpmjöl blandat med Cayennepeppar! Det blev bättre!
Falafel innehåller normalt inget dill, men jag hade inte tillräckligt med persilja. Så man tar vad man har!Smaken var jättegod på dem, men den riktiga krispigheten saknas fortfarande! En sak har jag iaf lärt mig nu – vägen till krispiga falafel går INTE genom kardemumma Gummans kök! 😉
Hoppas ni kommer gilla dem iaf!
Det här behöver du:
½ tsk cayennepeppar
1½ tsk koriander
3 tsk spiskummin (mald)
salt & peppar
6 dl kikärtor (uppsvällda över natten) eller 2 burkar konserverade
1 1/2 dl hackad färsk bladpersilja
1 dl hackad dill
3 msk vetemjöl
3 st vitlöksklyftor
3 msk olivolja till smeten
2 tsk citronjuice
Ägg, Skorpmjöl & Cayennepeppar att rulla bollarna i
Mixa kikärtorna med skorpmjölet och vitlöken, tillägg alla kryddor samt olja och citronjuice. Mixa till en jämn smet.
Forma till små bollar, doppa i uppvispat ägg samt rullar dem i en blandning av skorpmjöl och cayennepeppar och stek på mellanvärme i olja/smör 3-4 minuter runtom eller fritera i 180 grader 2-3 minuter.
Servera med Tzatziki, sallad, ris/bulgur/pomfritt/pitabröd!
Massa kryddor i en salig röra…
Mixat till en fast ”deg”
Innan första panerings försöket
Blev många bollar
Klara efter andra omgången av panering!