Vispgröt, klappagröt, frasagröt, Lingongröt…


Kärt barn har många namn!

Denna luftiga gröt brukade mamma ha klar som mellis när vi kom hem ifrån skolan! Den är underbart god och typisk Finsk! Lite märklig att äta då den smälter i munnen…
Emmis verkade gilla den, kanske berodde på den rosa färgen! 🙂

grööt

Det här behöver ni:

ca. 8 portioner
1 liter vatten
1,5 dl mannagryn
3/4 dl Hallonsylt
3/4 dl lingonsylt
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Gör såhär:
Koka upp vattnet i en medelstor kastrull, vispa i mannagrynen och en nypa salt.
Koka gröten på medelvärme i ca. 10 min, och rör om ibland med en träslev. Häll sylten och sockret i gröten och rör om, låt den inte koka mera. Lyft kastrullen från spisen. Låt gröten kallna. (Lägg kastrullen i vattenbad)
vispa gröten pösig med elvisp i 5 minuter.

Servera med Mjölk.

Ps: Man kan naturligtvis använda hela lingon & hallon och mosa ihop.


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

0 tankar om “Vispgröt, klappagröt, frasagröt, Lingongröt…