JuustoPortti

När vi var hemma i Finland åkte vi iväg till JuustoPortti (Ost porten)för att köpa lite ost. Där får man provsmaka massa ostar men även se på hur man gör ost! Jag & Emmis som älskar ost gillar ju att va där såklart!
Favoriten är Brödost som äts med hjortronsylt, varm eller kall! (Säljs även på ICA Maxi).

juusto1juustojuusto 2

Kika in på JuustoPorttis sida HÄR!

Har hittat ett recept som låter spännande som ska testat med osten nästa gång:

Varm Brödost med grädde & Hjortronsylt

200 g finsk brödost (Leipäjuusto)
1 dl grädde
ca 1 dl hjortronsylt (alternativt hallonsylt)

Gör så här:
Skär osten till kuber i ugnsfast form.
Häll över grädde.
Värm i 200°C ugnsvärme 5-10 minut.
Servera med hjortronsylt eller hallonsylt i små portions-skålar.

Ostbröd kan också ätas genom att läggas till kaffet i små bitar, drick kaffet först och ät sedan bitarna med kaffesked. (Är riktigt gammal sed).

Från Wikipedia:
Juustoleipä eller leipäjuusto, med betydelsen ostbröd respektive brödost, är en ost från Finland. Den är syrlig med kryddig smak. Den är gjord på råmjölk, som kan vara från ko, vaja eller get. En nordsvensk variant som läggs i kaffe, kallas kaffeost.