JuustoPortti

När vi var hemma i Finland åkte vi iväg till JuustoPortti (Ost porten)för att köpa lite ost. Där får man provsmaka massa ostar men även se på hur man gör ost! Jag & Emmis som älskar ost gillar ju att va där såklart!
Favoriten är Brödost som äts med hjortronsylt, varm eller kall! (Säljs även på ICA Maxi).

juusto1juustojuusto 2

Kika in på JuustoPorttis sida HÄR!

Har hittat ett recept som låter spännande som ska testat med osten nästa gång:

Varm Brödost med grädde & Hjortronsylt

200 g finsk brödost (Leipäjuusto)
1 dl grädde
ca 1 dl hjortronsylt (alternativt hallonsylt)

Gör så här:
Skär osten till kuber i ugnsfast form.
Häll över grädde.
Värm i 200°C ugnsvärme 5-10 minut.
Servera med hjortronsylt eller hallonsylt i små portions-skålar.

Ostbröd kan också ätas genom att läggas till kaffet i små bitar, drick kaffet först och ät sedan bitarna med kaffesked. (Är riktigt gammal sed).

Från Wikipedia:
Juustoleipä eller leipäjuusto, med betydelsen ostbröd respektive brödost, är en ost från Finland. Den är syrlig med kryddig smak. Den är gjord på råmjölk, som kan vara från ko, vaja eller get. En nordsvensk variant som läggs i kaffe, kallas kaffeost.

6 reaktioner på ”JuustoPortti

  1. Visst är brödost gott! Passar alltid på att köpa med mig när jag besöker Finland. Har bara funnit frysta varianter här hemma. De funkar visserligen men är något, om möjligt, segare än de jag brukar köpa i grannlandet.

  2. hej!
    Är inne och läser din blogg väldigt ofta 🙂 tack för många bra recept och tips 🙂
    Vid juustoporrti brukar vi alltid stanna när vi åker ner till Helsingfors på semester t.ex:)
    Otroligt gott med knaraost 🙂

    Mvh// Maria

  3. Oststek (österbottnisk landskapsrätt) 4 prt

    350gr stekt fårkött
    3dl vatten
    1 buljongtärning
    1tsk kummin
    1msk vetemjöl
    2dl mjölk
    2dl ostbröd tärningar
    1 äggula
    1dl grädde
    salt, vitpeppar
    2 klyftade tomater

    Tärna det stekta köttet. Lägg tärningarna i kastrullen, likaså vattnet, buljongen och kummin. Koka 15 min.
    Red vetemjölet och mjölken och tillsätt i kastrullen. Koka 5 min.
    Blanda i brödosten och låt sjuda några min.
    Vispa äggulan och grädden. Lyft kastrullen från spisen och häll i grädden+gulan.
    Smaksätt och tillsätt tomaterna.
    Servera med kokt potatis
    🙂
    Om det fattas något i smakväg brukar jag klicka lite smör i kastrullen

Kommentera