Karelska piroger med Äggsmör

Karelska piroger är väldigt vanligt i Finland och kan köpas färdiga i nästan varje butik, men även i sverige säljs dom på många ställen! Rågdegen är lite hård och har ett bra tuggmotstånd. Osötad risgrynsgröt innuti. Super goda!

pirog

Deg

Ingredienser:

6 dl rågmjöl
2-3 dl vatten
salt

Fyllning

2 dl ris
4 dl vatten
6 dl mjölk
salt

Äggsmör

4 råa ägg
2 msk vatten
ca 75 g smör eller margarin
salt & svartpeppar

Gör så här
Degen:
Blanda alla ingredienser till en smidig deg. Forma en rulle och skär ut lika stora bitar till pirogerna. Kavla ut varje bit väldigt tunt i en oval.

Fyllning:
Koka ihop enligt anvisningarna på förpackningen till risgrynsgröt och låt kallna något. Lägg en klick fyllning på varje degplatta och vik upp kanterna runt om.

Grädda i ugnen ca 225 grader tills fyllningen fått lite färg och degen verkar färdiggräddad. Detta tar inte speciellt lång tid.

Äggsmör:

Hacka  äggen med en gaffel och blanda ihop med vatten. Lägg äggsmeten i micro ca 1 ½ minut, ta ut och rör om och micra ytterligare 1½ minut. Blanda ihop smöret med äggröran och krydda.

Före servering:
Bred ut en klick äggsmör på varje pirog. Ät och njut!



12 thoughts on “Karelska piroger med Äggsmör”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *