Karelska piroger med Äggsmör

Karelska piroger är väldigt vanligt i Finland och kan köpas färdiga i nästan varje butik, men även i sverige säljs dom på många ställen! Rågdegen är lite hård och har ett bra tuggmotstånd. Osötad risgrynsgröt innuti. Super goda!

pirog

Deg

Ingredienser:

6 dl rågmjöl
2-3 dl vatten
salt

Fyllning

2 dl ris
4 dl vatten
6 dl mjölk
salt

Äggsmör

4 råa ägg
2 msk vatten
ca 75 g smör eller margarin
salt & svartpeppar

Gör så här
Degen:
Blanda alla ingredienser till en smidig deg. Forma en rulle och skär ut lika stora bitar till pirogerna. Kavla ut varje bit väldigt tunt i en oval.

Fyllning:
Koka ihop enligt anvisningarna på förpackningen till risgrynsgröt och låt kallna något. Lägg en klick fyllning på varje degplatta och vik upp kanterna runt om.

Grädda i ugnen ca 225 grader tills fyllningen fått lite färg och degen verkar färdiggräddad. Detta tar inte speciellt lång tid.

Äggsmör:

Hacka  äggen med en gaffel och blanda ihop med vatten. Lägg äggsmeten i micro ca 1 ½ minut, ta ut och rör om och micra ytterligare 1½ minut. Blanda ihop smöret med äggröran och krydda.

Före servering:
Bred ut en klick äggsmör på varje pirog. Ät och njut!

12 reaktioner på ”Karelska piroger med Äggsmör

  1. De där känner jag igen från min barndom :). Brukar alltid köpa med mig nån förpackning när jag besöker släkt i Finland, de är riktigt goda! Har gjort dem själv en gång men de blev sådär. Ska prova ditt recept framöver!

  2. Ja! Detta är ju supergott. När jag var liten så var min bästa kompis finska och hennes mamma gjorde sååå goda Kareliska piroger. 🙁 har tyvärr inte ätit dem sedan dess…

    Nadja

  3. Å vad det vattnas i munnen på mig nu. Dessa äter jag alltid när jag är i Finland på besök, och om ett par veckor ska jag dit igen! Men orkar man vänta så länge tro?

Kommentera