Focaccia (a piece of cake)

Igårkväll efter ”smaka på Stockholm”, som förövrigt var riktigt roligt! Så kom min bror med familj till oss ifrån Finland. De hade kört direkt ifrån båten så lite kvälls fika var gott trots att vi var mätta. Bakade Focaccia ifrån Leilas ”a piece of cake”. Bröden blev goda och väldigt luftiga! Dock får man skära ner lite mer på saltet.

Focaccia1

25 g jäst
3 dl ljummet vatten
½ dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt (jag använde seaweed salt)
7-8 dl vetemjöl special

Olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

1. Smula jästen i en bunke och blanda ut det med vatten, olja, honung och flingsalt.
2. Tillsätt lite av mjölet i taget, arbeta samman till en deg och knåda den i ca 5 minuter.
3. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i ca 45 minuter.
4. Sätt ugnen på 225 grader.
5. Häll upp degen på mjölat bakbord, dela i två bitar, knåda och forma till två bollar. Platta ut tills de är ca 1½ cm tjocka.
6. Jäs till dubbel storlek under bakduk på en oljad plåt med lite flingsalt i botten i ca 30 minuter.
7. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olja och strö över flingsalt.
8. Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

På mina satte jag:

Hackad vitlök
Ekrökt Chili med Paprika
Tellicherry Svartpeppar

Basilika

Avslutar med en bild ifrån igår. Avslutningen på frosseriet blev en Våffla fylld med jordgubbar & grädde. MUMS!

MAJ - 09 329