Citronmousse & Pannacotta tårta med chokladbotten

Idag firar vi morsdag samt Hs nya tjänst inom företaget! Kontraktet är skrivet och imorgon är första tillträdes dagen och det ska såklart firas med tårta!
Denna smaskiga tårta i 3 lager med chokladbotten, vanilj panna cotta & citronmousse, toppas med massa härliga frukter! Kan inte bli så mycket mumsigare & sommrigare!

Citronmousse & Panna Cotta tårta med chokladbotten

pannacotta tårta

CHOKLADBOTTEN
3 dl socker
1½ dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
4 msk kakao
150 g smält avsvalnat smör
2 ägg

Gör såhär:
Värm ugnen till 200 grader. Smörj en rund form på Ø23 cm.
Blanda ihop torrvarorna i en skål, tillsätt det smälta smöret och äggen. Rör ihop till en slät smet och häll ner i formen. Grädda i 20 minuter och låt botten svalna helt och hållet.

VANILJ PANNACOTTA
4 dl grädde
40 g socker
1 st vaniljstång
1.5 st gelatinblad

Gör såhär:
Värm grädden med sockret och vaniljstången. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, cirka 5-10 minuter och rör ner dem när de blivit mjuka. Häll pannacottan över den avsvalnade chokladbotten. Låt stå kallt minst 30 min.

CITRONMOUSSE
4 äggulor
1 dl socker
2 citroner
1/2 dl vatten
3 dl grädde
1 dl hallon

Gör såhär:
Tvätta citronerna noga i varmt vatten. Riv skalet fint och pressa ur saften. Förbered ett vattenbad att koka citronkrämen i: Fyll en kastrull till hälften med vatten. Koka upp, sänk värmen så vattnet bara sjuder.

Vispa lätt ihop äggulor, socker, vatten, finrivet citronskal och citronjuice i en annan kastrull som är lagom stor att ställa i kastrullen med sjudande vatten.

Ställ kastrullen med äggsmet i vattenkastrullen. Vispa smeten ljus och fluffig över värmen. Ta av från värmen när krämen börjar tjockna (krämen får inte koka). Låt svalna.

Vispa grädden ganska hårt utan att den blir grynig, vispa ner hallonen. Rör ner 1/3 av grädden i citronkrämen till en slät smet. Vänd ner resten av grädden med stora luftiga tag och fördela moussen över den stelnade pannacottan. Låt stelna minst 1 h och dekorera sen med valfria frukter & bär.

0 reaktioner på ”Citronmousse & Pannacotta tårta med chokladbotten

  1. Denna tårta gjorde jag idag. Smaken var fantastiskt god men någonting gjorde jag fel för den stelnade inte. Iallafall inte moussen, pannacottan stelnade lite. Vad kan min miss ha varit? Jag funderade på om jag inte värmde citronkrämen tillräckligt länge, kan det ha varit så? Ge mig råd för jag vill jättegärna göra den till min middag om en vecka för den var som sagt makalöst god!

  2. Elin: Citronkrämen får inte koka, utan ska röras om hela tiden under svag värme tills den tjocknar. Låt krämen svalna helt innan du rör ihop den med den hårt vispade grädden! 🙂

    Ang. Pannacottan kan du använda 2 gelatinblad om du vill att den ska stelna mer!

    Hoppas det lyckas bättre nästa gång för den är verkligen god! 🙂

Kommentera