Pilaff & köfte ( Pilaffris med aprikos & köttbullar med valnötter)


Ännu en dag med god mat! 🙂 Älskar verkligen det Azerbajdjzanska köket.. skiljer lite ifrån det turkiska iaf.
Idag prövade vi oss på Pilaff men själva kakan i botten (såkallat Qasmaq) hann bli bränd, ett misslyckande som tål att övas på.. Men maten blev iaf jätte god! Här kommer receptet på köfte, pilaffen får jag återkomma till då det lyckas! 🙂
Lite svårt med översättningen ifrån turkiska då svärmor och jag har lite svårt med kommunikationen.. än så länge! Men det går.. 😀

pilaff

Köfte
Det här behöver du:

400 g nötfärs
1 hackad gullök
2 msk olivolja
1 dl ströbröd
1 ägg
1 skållad tomat i tärningar
1 tsk kanel
1 msk hackad mynta
salt och vitpeppar
1/2 dl finhackade valnötter
smör till stekning

Valnöt & tomatsåsröra
½ gullök
½ tsk saffran
2 msk tomatsås
1 dl finhackade valnötter (i matberedare)
1 tsk vinäger

1.Fräs löken i olja utan att den får färg (all lök) spara 1/3 del. Blanda ströbröd och ägg och låt svälla en stund. Blanda lök och äggblandning med nötfärs, tomat, kryddor och nötter. Forma till småbullar och stek dem i smör i en panna.
2. Tillsätt resten av löken bland de färdiga köttbullarna, saffranet, tomatsåsen, de färdigt malda valnötterna samt vinägern. Låt koka ihop under omrörning. Smaka av med salt & peppar.


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

0 tankar om “Pilaff & köfte ( Pilaffris med aprikos & köttbullar med valnötter)

  • Veronica & Isak

    Spännande med ett helt andra köfte än vi gör, valnötter t ex har vi aldrig haft i, men det måste testas.. eller vänta nu, jag tror inte H tål de rackarna 🙁