Turkiska pannbiffar med fetaost (köfte)

Idag var det någon som var glad då han kom ifrån jobbet. Favorit maten stod nämligen på bordet! :)Traditionella turkiska pannbiffar ska göras med lammfärs men eftersom ingen av oss är speciellt förälskade i det får det bli nötfärs. Jag har prövat lite olika recept som jag hittat i turkiska kokböcker men kommit fram till vår egna variant.

pannbiff1

Det här behöver du:

600 g Nötfärs
1 ägg
1 finhackad gullök
3 msk ströbröd
½ burk creme fraiche
3 msk kallt vatten
2 msk dijonsenap
4 msk olivolja
1 tsk kanel
2 tsk hackad mynta
salt och svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
rivet skal från 1 lime
½ pkt fetaost i små bitar

Smör till stekning

Gör så här:

1. Blanda alla ingredienser till biffarna i en skål. stek löken lätt och lägg i. Sist rör ner färsen och blanda väl. Smaka av med salt och peppar. Låt stå kallt 10 minuter.

2. Forma till biffar och stek dem i en stekpanna med smör eller olivolja så att de precis är genomstekta. (Ska egentligen formas till avlånga biffar)

Passar utmärkt att äta tillsammans med bulgur, couscous eller potatis eller bara en sallad (GI). Om man vill går det bra att grilla pannbiffarna då man trätt dem på ett spett och äta med sallad & pitabröd. Tzatziki är ett givet tillbehör för mig iaf! 🙂

Tzatziki

*2.5 dl Turkisk yoghurt
*½ Gurka
*1 pressad vitlöksklyfta
*salt & peppar
Riv gurkan grovt på ett rivjärn och pressa ur saften. Blanda alla ingridienser i en skål och låt stå kallt innan servering!

Tips: Emmis älskar pannbiffar så jag tar ur en del av färsen samt kryddar den skillt med samma ingridienser men lite mildare. Rullar till små köttbullar och steker. Smaskens!

0 reaktioner på ”Turkiska pannbiffar med fetaost (köfte)

Kommentera