Alla hjärtans dag tips…

Oj vad ni söker på alla hjärtans dag tips! 🙂 Är många älsklingar där ute som ska firas, så jag har sökt upp lite tips på vad ni kan baka till dom/den utvalde!
Själv går jag ifrån de klassiska choklad bakelserna och gelé hjärtan. Jag kommer fixa en Key Lime pie med grädde och exotiska bär till! Men Passions frukt är ju ändå lite i rätt tema! 😉
Delar in dem i 3 kategorier: Snabblagat, medel & för livsnjutaren! 😀

Lättlagat:

Kladdkaka (receptet här)
Dumlefluff ovanpå (receptet under)
Dekorera med exotiska frukter eller bär.

Tips: Variera kladdkakan med lite baileys, daim, dumle etc..

Medel:

Rulltårtsbakelse

rull (lånad)

Du behöver:

Botten:
3 ägg
1½ dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vatten

Fyllning:
2 dl sylt eller mousse (ex passionsfrukt)

Dumlefluff: (förbereds kvällen innan)
3dl vispgrädde
180g dumlekolor

Hetta upp vispgrädden i en kastrull. Lägg i kolorna och smält dem under omrörning på svag värme. Låt svalna ett par timmar i kylen. Vispa sedan, helst med elvisp, till en fluffig kräm.

Det är viktigt att den får bli riktit kall innan man vispar den annars kan den skära sig.

Bottnen: Värm ugnen. Täck en plåt med bakplåts- eller smörgåspapper. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det försiktigt tillsammans med vattnet. Bred ut smeten jämnt över papperet. Grädda i mitten av ugnen ca 5 min.

Strö lite socker på kakan och stjälp upp den på bakplåts- eller smörgåspapper. Drag av papperet som kakan gräddats på. Om det inte släpper, pensla det med lite kallt vatten.

Fyllningen: Bred mousse eller sylt på den varma kakan. Rulla ihop den från ena långsidan. Låt rullen ligga med skarven ner. Rulla in kakan i papperet.

rulltårtsbakelser: Skär rulltårtan i ca 3 cm tjocka skivor. Garnera med dumlefluff runt hela och granatäpple/exotiska frukter ovanpå.

För livsnjutaren:

Chokladmoussetårta
(måste göras dagen innan för att få rätt konsistens)
choco (lånad)

Du behöver:
14 bitar
3 ägg
3/4 dl strösocker
1/2 msk vetemjöl
2 msk potatismjöl
2 msk kakao
1 dl starkt kallt kaffe

Mörk mousse:
3 dl vispgrädde
200 g mörk choklad, kakaohalt ca 45 %
2 äggulor

Ljus mousse:
3 dl vispgrädde
200 g mjölkchoklad
2 äggulor

Garnering:
choklad, frukt & bär

Gör så här
Sätt ugnen på 200°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Vispa ägg och socker poröst. Blanda vetemjöl, potatismjöl och kakao. Rör ner det i äggsmeten. Häll smeten i formen och grädda ca 20 min i nedre delen av ugnen. Låt kakan svalna lite. Ta ur den ur formen och lägg den på ett galler. Låt kallna, gärna under formen. Dela kakan i två bottnar. Fördela kaffet över bottnarna och ställ dem kallt.
Börja med den mörka moussen: Vispa grädden till ett fast skum. Bryt chokladen i bitar och smält den i vattenbad eller mikro. Häll över chokladen i en stor skål. Rör ner en äggula i taget. Blanda väl. Smeten kan se lite grynig ut men det gör inget. Rör ner 1 msk vispad grädde och blanda väl. Fortsätt att tillsätta resten av grädden lite i taget och blanda väl. Gör den ljusa moussen på samma sätt. Lägg en av tårtbottnarna i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Fördela hälften av den mörka moussen över bottnen. Bred ut moussen så att den kommer ända ut mot formens kant. Fyll på med hälften av den ljusa moussen. Lägg på nästa tårtbotten. Fördela resten av den mörka moussen ovanpå och avsluta med resten av den ljusa moussen. Släta till ytan. Låt stelna i kyl över natt. Ta bort bakformen och hyvla över choklad. Förvara tårtan i kyl fram till serveringen.

hjarta