Mexikanskgryta med harissa

Starkt är gott! Fick några spännande kryddor ifrån Kryddlandet idag som jag kastade mig direkt på att fixa något gott av! Valet föll på ”Harissa”. Slutresultatet blev en het Mexikanskgryta gjord på nötfärs, fullkornsris & bönor!

Mexikanskgryta med harissa!

gryta

Det här behöver du:

500 g Nötfärs
2 msk soja
7 dl vatten
2 buljongtärning
1 gul lök
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
½ burk röda bönor
2 tsk harissa pulver
2 tsk chilipulver
salt & peppar
Red hot chili krydda
3 dl fullkornsris
(½ påse tacokrydda)
(2 msk vetemjöl + 1/2 dl vatten )

För extra hetta tillägg en hel chilli (hackad). Jag som gillar tacoskryddan tillade en halv påse med färsen. 🙂

Gör så här:
1. Bryn färsen. Blanda samman med sojan, harissa och chilipulver. (Tacokryddan)
2. Skala och hacka löken. Kärna ur och strimla paprikan.
3. Koka upp vatten och buljongtärning. Tillsätt kött, lök, ris och paprika, lite i taget så att buljongen hålls kokande.
4. Tillsätt pressad vitlök, tomatpuré och bönor. Låt grytan koka på svag värme under lock ca 10–15 minuter.
5. Red av grytan om det behövs. Smaka av och tillsätt lite salt & peppar. Gör en sallad med majs och tomater till. Servera med några nachos chips, en klick gräddfil & salsa!

Tips : Byt ut färsen mot Quornfärs om ni vill göra rätten vegetarisk!



0 thoughts on “Mexikanskgryta med harissa”

  • Åh tack! Träning ger färdighet sägs det ju så det är ju bara att slita på 🙂
    Jag vill gärna se vad du knåpat ihop!
    Blev det något tyg beställt från USA också?

  • Svar: Jo men visst hade dom en massa smarriga och spännande grejer! Och oljan du skrev om tycker jag absolut att du ska testa, den verkar ju supergod!!

    Den mexikanska grytan ser jättemumsig ut! Precis sådan mat man vill ha de här kyliga månaderna på året! 🙂

    Kram, Jennie.

  • harissa är verkligen en häftig krydda! Jag fick en burk av min mammas hemgjorda i julklapp och använde den i en afrika inspirerad gryta jag gjorde för ngn vecka sedan. Det blir verkligen super gott!

  • Åh det där är mat som jag gillar. Harissa är kanon, ska testa att röra ihop en egen pasta. Jag har mest rört ihop torra kryddblandningar för den håller ju hur länge som helst.
    Hoppas ni får en härlig resa och det är inge synd om mannen som får den där mumsiga kladdisen!
    KarinW

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *