Mommas Kaffeplättar (GI)

Dagens Mellis till mig & skrutt blev Mommas kaffeplättar bakade på dinkelmjöl, tillsammans med lite frukt och naturell yoghurt! Minns förr i tiden då mormor levde och man gick dit och kunde få tjocka plättar och lite saft eller kaffe! Mormor satt på sin stol och nynnade och sörplade kaffe av fatet! 🙂 Världens godaste tjock plättar var det! Även mamma brukade steka dem hemma och klart man vill att sin egen skrotis ska få ta del av dem.. Här kommer min version, väldigt snabblagade med filmjölk!

Mommas Kaffeplättar (Dinkel)

kaffeplattar

Ca 20-22 st:

3 ägg
3 dl filmjölk
ca 2 dl Dinkelmjöl (el vetemjöl)
2 tsk Bakpulver
2 tsk Vaniljocker
2 msk Socker (Kan uteslutas, jag använde sockerersättning)

Vispa ihop allt i en bunke (smeten ska vara tjock) och stek i plättpanna på medelvärme, när ytan på plätten stelnat till lite och blivit bubblig är det dags att svänga! Plättarna blir ca 2 cm tjocka!
Gott med lite sylt, bär,frukt, grädde, glass, yoghurt etc..

En perfekt plockmat till de små! Skär i bitar och blanda i en skål med lite frukt i bitar!

collage-kaffeplatt1

0 reaktioner på ”Mommas Kaffeplättar (GI)

  1. Ja va goddi goddi.. ser jag tillbaka så fanns det där svarta jutejärnet alltid till hand hos både mormor och farmor.. Tjockplätta.. så kul namn..

    Jo du den där vitlöken är bra för så mycket.. Hjärtat dansar i sin svävande vals och bacillerna avskyr den.
    Jag tycker inte det smakar illa, men min man fryner och sväljer det fortare än fort;-)
    Ha de gott../Pialotta

  2. kaffeplättarna såg goda ut ,men du glömde att mina innehåller matsoda då jag har filmjölk i smeten , du kan byta ut 1 tesked bakpulver till 1 tsk matsoda

  3. Oj, ser sååå smarrigt ut!! Måste testa någondag snart… *slurp* Har du testat att frysa in dem? Tänkte om de blir bra när man tinar upp? Lätt att ta fram ibland till lilltjejen kanske… 🙂

Kommentera