Sjömansbiff, sallad & Lime Vinegrett

Ikväll blev det oväntade gäster så då kändes pajen lite för litet! Kollade vad vi hade hemma och det fick bli sjömansbiff! Jätte gott! Här kommer receptet på min variant som jag gör i ugnen.

 

SJÖMANSBIFF

mat-178

  • 500 g nöt innanlår
  • 2 msk smör
  • 1 gul lök
  • 8 stora potatisar
  • 2 stora morötter
  • 2 lagerblad, 4 st hela svartpepparkorn
  • ek-rökt salt, ek-rökt peppar (toja import) & Grills and barbeque
  • 1 buljongtärning (kött)
  • 1 porteröl (mörk) (hade dock bara ljusöl, så det fick duga)
  • 5 dl vatten
  • 3 msk hackad persilja (använder fryst)
  1. Skär köttet i tunna skivor och bryn på båda sidorna i en gryta, krydda köttet med Grills and barbeque ,salt & peppar. Tillägg löken och stek tills den är klar. Häll över vatten, buljong, öl, lagerblad & pepparkorn. Låt koka i 10-15 minuter.
  2. Medan grytan kokar, skala & skiva potatisen samt morötterna.
  3. Varva Potatis, morot, köttet i en ugnsfast form. Börja och avsluta med potatis.
  4. Låt stå i ugnen i 200 grader ca 45 minuter.
  5. Strö över lite persilja på toppen före servering!

Serverades med en enkel sallad med lime vinegrett och lingonsylt.

mat-180

LIME VINEGRETT

  • 1 dl olivolja
  • 1 dl vittvinsvinäger
  • 1 msk honung
  • ½ pressad lime
  • en gnutta seaweed salt & malen svartpeppar

Blanda ihop allt… Jaa, svårare än så var det inte! 😉

 

TIPS: Om ni tycker köttet kan bli lite segt går det att gnugga in det med lite kiwi alt. låt det ligga med skivad kiwi en liten stund. Mörar köttet supersnabbt! Enzymerna som finns i Kiwin tränger in i köttet och bryter ner protein. Använd en kiwi som är lite hård, är de för mogna går processen långsammare. (innan ni steker det) 🙂 Vissa påstår att detta förstör smaken på köttet, men det tycker jag är bara snack.. 😉