Herman Vänskapskaka – Startdeg & Recept! 36


Ramlade över en konstig kaka idag då jag sökte recept, man blir minst sagt tveksam till denna kaka… 🙂 Minns mamma hade nån liknande då jag var mindre som skulle ligga i flera dagar innan man bakade den…

Har någon av er fått denna kaka och bakat den? Är någon intresserad av få en om ja skulle starta ”Herman”. 😀 Vore kul att testa för det låter ju hur sjukt som helst att ha massa folks deg i sin kaka! (Inget för folk med bacillskräck) 😉 Men allt i kak väg ska testas!

herman

Herman – en degig ”man”
Herman är en kaka många frågat efter. Start-degen ”matas” under tio dagar. Innan man sedan bakar av degen delar man den i fem lika delar, man bakar på en del, sparar en del och delar med sig tre delar till sina vänner. På det sätter turnerar kakan runt i vårt land.

Här kommer receptet på denne degiga ”man”. Och en variant på kaka som man kan baka av sin startdeg.

Startrecept till Herman

Gör såhär:

Dag 1-4 (Startdeg – rör om 2 till 4 ggr om dagen)
• 2 dl mjölk
• 2 dl mjöl
• 2,5 dl socker

Man startar upp degen med samma ingredienser som man matar den med två gånger innan själva bakningen.

Dag 4
• Ge honom:
• 2 dl mjölk
• 2 dl mjöl
• 2,5 dl socker

Dag 5
• Rör 2-4 ggr

Dag 6
• Rör 2-4 ggr.

Dag 7
• Rör 2-4 ggr.

Dag 8
• Rör 2-4 ggr.

Dag 9
• 2 dl mjölk
• 2 dl mjöl
• 2,5 dl socker
• Rör om.

Dag 10 (receptet*4 om du är egen och vill behålla allt själv, om inte dela upp degen i 5 delar den 9:e dagen)

När du ger herman vidare är det följande text du bifogar med honom:

Dag 1: Idag har du fått Herman. Häll över honom i en skål och förvara honom i rumstemperatur. Han ska inte ha något lock, utan täck bunken med en bakduk.
Dag 2: Herman har tråkigt. Rör 2-3 ggr under dagen.
Dag 3: Herman behöver motioneras. Samma som dag 2.
Dag 4: Herman är hungrig. Ge honom 2 dl mjölk, 2 dl vetemjöl och 2,5 dl socker
Dag 5: Herman har tråkigt. Samma som dag 2
Dag 6: Herman känner sig stel. Samma som dag 2
Dag 7: Herman behöver se sig om. Samma som dag 2
Dag 8: Herman behöver träna. Samma som dag 2
Dag 9: Herman är hungrig igen. Ge honom samma som dag 4.
Dela honom därefter i fem lika stora delar och ge bort fyra delar till fyra vänner tillsammans med receptet.
Dag 10: Nu bakar du din Herman.

Herman-kaka
1 1/2 dl Herman-deg
2 ägg
1 1/2 dl socker
3/4 dl olja
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk kanel
1 1/2 dl hackade nötter
1 1/2 dl russin
3/4 dl smält eller flytande margarin
3/4 dl farinsocker
1 msk kanel

Glasyr:
3/4 dl margarin
1/2 dl mjölk
1/2 dl farinsocker

Sätt ugnen på 175°. Rör ägg och socker poröst. Tillsätt Herman och olja, rör om. Tillsätt slutligen vetemjöl, som blandats med bakpulver, kanel, hackade nötter och russin. Rör till en jämn smet.

Häll blandningen i en väl smord och bröad form. Blanda margarin, farinsocker och kanel. Häll över smeten och ”hacka” ner med en gaffel så det blandas med övrig smet. Grädda ca 1 h. När kakan känns torr, tas den ur ugnen. Låt stå en kort stund innan den stjälps upp och får svalna på galler under formen. Rör samman glasyren i en kastrull. Sjud två minuter. Häll över kakan som dekoration.

Tips: Vänskapskakan Herman på Kardemumma Gummans vis

Ännu ett recept på Herman (Finskt).


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

36 tankar om “Herman Vänskapskaka – Startdeg & Recept!

  • Jossan

    Uh jag vill INTE va med! 😀 Minns på glada 90-talet när det skickades runt Herman och redan då var jag avskräckt!

    Men självklart kommer den nog bli supergod (alla kakor är väl goda iofs..)

  • Linda

    Mnjaee va?
    Såg om det där på *funderar* Martha Stewart. Fast då kallades den amish-bröd eller något.
    Tror jag föredrar att mata mina vänner och famil istället för en deg 😀

  • Jenny

    Åh! Minns när jag va LITEN och vi gjorde denna.
    Fick den av en kompis och ”matade den”,
    hade full sysselsättning under de 10dagarna för att se hur ”han” mådde. När den 10nde dagen kom var jag lite tveksam.. Han hade ju blivit som ett ”husdjur som skulle matas”.. Men så tillagade vi herman och jisses vad god han var när man fick sätta tänderna i honom.. MUMS! Tycker verkligen ni som inte testat borde pröva det här.. De är de värt!!

  • Maja

    Jag har ätit denna kaka, min sambos pappas fru som kom med den. Jättegod!! Hon hade dock hackad mjölkchoklad i istället för nötter, pga av allergi. Men den var jättegod. Finns ju säkert 100 varianter av kakan, men denna var supergod. Jag ser det inte som nåt farligt att få en bit deg/smet. Verkar ganska gemytligt tycker jag! Mera sånt åt folket!

  • momma

    Kanske Herman kan flytta in hit ,skicka på post han fryser vel till under resan .Jag har också provat den för många år sen och god var lilla Herman

  • Helena

    Min gubbe bakade Herman igår och det blev faktiskt godare än jag hade trott. Jag har varit ute och rest så jag fick delegera själva bakandet till honom, men jag fick smaka en bit när jag kom hem. Jag rekommenderar att du tar lite mindre choklad än vad som står i receptet, för jag tycker den blev lite stabbig. Lycka till!

  • Cissi

    Till alla er som är skeptiska kan jag bara säga att Herman är jättegooood. Jag fick den av syrran för flera år sedan. Vi käkade Herman avigt och rätt ett tag och bara njöt av den.
    Nu ska jag försöka starta en egen Herman och ge bort.

  • Kristina

    Inget märkligt med att skicka vidare ”degklumpar” så länge de hålls kalla i vila. Det är så man gör med surdeg, och de kan ju överleva i flera år. Man har ju inte fingrarna i Hermans-surdegen, utan man matar och skickar vidare.
    Själv har jag nu satt en ny sats, eftersom jag inte lyckats komma över en färdig. Har redan intressenter som står och väntar runt hörnet 🙂
    Smakade en variant med choklad och nötter i somras, då ”ägaren” tog sin sista sats och skapade Hermanbebisar (muffins)! Kalasgott!
    Synd bara att man måste vänta 10 dagar. Kanske ska testa och slänga i färdig surdeg eller börja dag 5 från min surdeg som står i kylen… Någon som testat?

  • Carin

    Jag har fått lära mig att man INTE ska ha Hermann i kylskåopet utan framme i rumstemperatur. Att han kan sluta att jäsa i kyslkåpet. Vet bågon vad som gäller?

  • Kakmamma

    Carin har helt rätt, man ska absolut inte stoppa Herman i kylskåpet då han kan dö! Framme i rumstemperatur ska han stå hela tiden.
    En supergod kaka!

  • Lisa

    Jag har haft Herman sedan augusti!!! När jag skulle resa bort i september var jag tvungen ge bort alla degbitar (han måste ju matas) och har saknat honom…är så glad att nu hitta grundreceptet! Tänk på att bunken med Herman inte får vara helt tillsluten – luften måste cirkulera för jäsprocessen. Se dock till att inga bananflugor kan komma in…de gillar jäsningen (uähh). Annars är det väl harmlöst att skänka en bit smet till någon god vän. Man kan inte röra Herman med händerna iaf – det är för kladdigt. Rena burkar och slevar har vi väl alla!? 🙂 Prova att tillsätta pepparkakskryddor till jul…mums!

  • Lolo

    Herman är underbart god! Man kan riva morötter och ha i istället för äpplen, så blir han en jättegod morotskaka, extra mumsig om man lägger på lite frosting, förstås.
    Så urbota löjligt med bacillskräck, det finns inte bakterie som överlever gräddningen.

  • Josefina

    GAAH!! Panik! Har tagit på mig att baka just herman till en 30årsfest eftersom den jag fick var så fantastiskt god.. men nu med bara ne vecka kvar så är det väldigt få bubblor i den och den skummar inte alls! är den död nu??? Kan jag återuppliva den? Snyft.. Eller går det att ”speeda” en herman och göra en ny med bara en vecka kvar? Hjääälp!

  • Charlotte

    Jag smaka en Herman och fick en att sköta om för 3 veckor sedan. Jag älskade kakan och gjorde om den 10 dar efter som brukligt. Inte samma recept som ovan dock – i mitt skulle det vara ägg, socker, olja, mjöl, bakpulver, 4 rivna äpplen, nötter och kanel. Sedan dess har jag exprimenterat med receptet – päron, pecan och maple syrup (inget socker) ; banan, nötter, ingefära och utan socker (banana bread) och just nu äppelvarianten men med rabarber och lite vit choklad.
    Jag tycker att Herman-kakor blir godare än vanliga kakor för att han får en lite kladdig känsla , en saftig och djupare smak. Äppelreceptet påminner om morotskaka till smaken men är saftigare. Och till alla med bakterie-skräck; Herman STÅR I 175 grader värme ca 40 min – det tar kål på ALLA ev bakterier! (tänk på att bakterier i annat försvinner vid kokning = 100 grader… ) Har svårt att tänka mig att en Hermankaka nånsin gjort någon sjuk!
    Jag vill tipsa alla om att prova en Herman – helst en ni fått av en god vän. Min egen grund har två hela år på nacken!!!!!! Och jag mår prima efter ett antal kakor! Kram och lycka till!

  • Tina i Falun

    En fråga till dej Charlotte?

    Hur gör du för att spara din grunddeg så länge som 2 år, om man inte kan ha den i kylskåpet?
    Jag har hört att man kan frysa delarna, och sedan när den tinat upp igen, starta om vid dag 4 med att ”mata” degen. Någon som testat det?

    mvh Tina

    • Lena Schildt

      Man kan stoppa Herman i frysen, har själv gjort det må+nga gånger. Jag delar degen och stoppar sedan in den i frysen. Bara att ta fram, tina och börja från dag 1.

  • Sandra

    Vi fick Herman i förrgår!
    Är det någon som vet om man kan baka något annat av honom… ett bröd skulle ju inte vara fel!!!

  • peter

    Herman är ok!
    tror han fungerar i alla söta degar. Hur bdet smakar sen? det är väl bara till å pröve!
    MEN, jag undrar, i ditt grundrecept anger du kanel två gånger, olika mängder
    (1/2 tesked, 1 msk), är det en anna krydda du tappat bort, eller var du bara lite på kanelen när du skrev?

  • Pernilla

    Herman är en av de godaste kakorna jag ätit som liten! Så god att jag nu 15 år senare kommer ihåg vad den hette! o inte dog jag av någon inbillad bakteriehärd ^^ alla bakterier dör vid den temperaturen som kakan kommer upp i ändå. Kanske är det lite med kakan som man säger om viltkött. Hanteringen ger smaken 😉

  • Mattias

    Hej alla!

    Jag förstår inte det sista utav texten, att man ska hälla den i 5 olika delar och ge bort till 4 vänner tillsammans med receptet? Menas det att dem ska fortsätta med sin egen Herman i 10 dagar som i sin tur ska ge bort till 4 olika (Blir inte råvarorna gamla i sinom tid?) även fast jag jäst min i 10 dagar redan? Eller är det jag som fattar lte kork-aktigt i slutet? 🙂

  • Marina

    En härligt känsla!
    Minns Herman från glada 80 talet med ett stort leende på mina läppar.
    Har ingen ätit súrdeg någon gång?
    Det är samma grej! Fast helt klart är det en känsla när man är ”liten” och får sin första Herman i en burk. Nästan lite extra högtidligt…
    Kakan var underbart god. Tyvärr var intresset för andra saker större och min vän Herman försvann sakta, sakta i burken och Dog… Tyvärr.
    Pröva vettja!

  • Pia

    Kan man göra gluten fri Herman typ bara byta ut mjölet mot glutenfritt om man startar en grund?? Någon som provat??